WestNews.com.ua

Будз, бринза та вурда: чим корисні карпатські сири. РЕЦЕПТИ

08.07.2020, 20:22  |  Автор:   Хромей Зоряна

Чудовим смаколиком є сир з овечого молока. Адже овече молоко відрізняється більшою щільністю та концентрацією у порівнянні з козиним та коров’ячим, тому переважно використовується для сироваріння.

Овечий сир – джерело вітамінів A, B, аскорбінової кислоти та рибофлавіну. Він дуже поживний, тому корисний для тих, хто працює фізично та витрачає багато сил та енергії. Крім того, природні вітаміни краще сприймаються організмом, ніж штучні полівітаміни.

До Франківська з маленького фермерського господарства у Косівському районі, де навколо лише гори, ріки і чисте карпатське повітря привозять крафтові та екологічно чисті овечі сири: будз, бринзу та вурду.

Продавчиня пані Оксана розповідає, що основна перевага овечого сиру – це його цілковита корисність, насиченість білками та жирами.

«Цей сир без добавок коров’ячого чи козячого молока. Породисті вівці дояться приблизно 5-6 місяців, з кінця березня по середину жовтня. Саме це найкращий час для сироваріння, – розповідає продавчиня Центрального ринку пані Оксана. – За день виробляємо приблизно до 10 кг сиру».

Хоча овечий сир має зависоку калорійність, у середньому 350 калорій на 100 грамів, його все одно відносять до дієтичних продуктів, він входить до основних страв тих, хто обрав правильне харчування.

Незамінний він також для малечі у якості оптимального джерела кальцію для кісточок, що ростуть.

Овечі сири використовують для приготування різних страв, кладуть у піцу, салат, сирний суп. Додають як начинку до холодних закусок: рулетки, кошики, бутерброди чи як «родзинку» у кондитерських виробах. Це смачна приправа до пасти та інших основних страв.

WestNews пропонує своїм читачам рецепти страв із бринзи.

Вареники з бринзою 

Якщо вам подобається цей смачний солоний сир, то чому б не приготувати з ним вареники? Як альтернативу звичним варениками з картоплею або вареників з сиром. Ось чотири варіанти начинки для вареників з бринзою.

Перший, найпростіший — це бринза, яйце та зелень.

Другий — бринза, підсмажені шматочки сала, жовток, зелень.

Третій — картопляне пюре, бринза, зелень.

Четвертий — бринза в поєднанні з іншими видами сиру (наприклад, моцарелою та будь-яким твердим сиром).

Вареники з бринзою — на будь-який смак

Трубочки з бринзою по-турецьки

Інградієнти:

  • 400 грамів готового тіста філо (у формі трикутника)
  • 500 грамів бринзи або сиру адигейського (залежить від того, наскільки ви любите солоне — бринза набагато солоніша, ніж адигейський сир)
  • 1 яйце, розділене на жовток і білок
  • Кріп або петрушка за смаком
  • Рослинна олія для смаження
  • Паперовий рушник

Розділіть бринзу на дві частини. В першу частину бринзи додайте жовток і добре перемішайте. До другої частини бринзи додайте подрібнену зелень, добре перемішайте.

Трохи начинки (першої та другої) покладіть на тісто, загорніть края трикутника і почніть звгортати в трубочку. Коли трубочка буде майже готова, змастіть внутрішній край тіста яєчним білком і загорніть до кінця.

Трубочки складіть в контейнер і поставте на кілька годин в холодильник, потім підсмажте з усіх боків на олії. Готові трубочки викладіть на паперовий рушник, щоб стекла олія. Смачного!

Рецепти з бринзою

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Як обрати справжнє куряче м’ясо: поради та рецепти

Підписуйтесь на наш канал у Telegram та наші сторінки у Facebook, Instagram і Twitter. Щоб першими дізнаватися про головне, що відбувається в Івано-Франківську, області, Україні та світі.

При використанні будь-яких матеріалів інтернет видання гіперпосилання на конкретну новину чи матеріалів не нижче другого абзацу. Передрук матеріалів без погодження редакції забороняється.
&nbsp

Редакція WestNews

Україна, Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців 56
Прес-релізи: westnews.ua@gmail.com
Email редакції: editor.westnews@gmail.com

Підпишись

Розробка та дизайн:


X