WestNews.com.ua

Чому християни освячують на Стрітення свічки?

ІОАСАФ Митрополит Івано-Франківський і Галицький 14.02.2020, 20:56 

Стрітення Господнє одне з дванадцяти найбільших свят церковного року, яке православними християнами відзначається 15 лютого.

У цей день церква з особливим торжеством молитовно згадує євангельську подію про те, як Пресвята Богородиця разом з старцем Йосифом на 40-й день після народження принесли младенця Ісуса Христа до Єрусалимського храму. І саме тут в храмі відбулася дивна зустріч Законодавця Нового Завіту з представником Старого Завіту, младенця Ісуса Христа з святим праведним старцем Симеоном й пророчицею Анною, які впізнали у младенці Ісусі Сина Божого Спасителя світу.

У день свята Стрітення є українська богослужбова традиція після Літургії освячувати свічки особливим чином. Чин цей упорядкував у ХVII столітті Київський митрополит святитель Петро Могила беручи до уваги чинопослідування Західної Церкви. Зокрема перші християни Римської Церкви в день свята Стрітення йшли по місту з запаленими смолоскипами. Оскільки Римська імперія була язичницькою, а даний період року характеризувався значною кількістю свят, присвячених місцевим божкам та ідолам, Церква вирішила протиставити цьому особливу урочистість, яка припадала на день свята Стрітення – або по іншому – свята Очищення Діви Марії. Для того, щоб відрізнити християнську ходу від тогочасних язичницьких дійств, спочатку смолоскипи, а потім вже й свічки освячувались особливою молитвою. І хоча в Православній Церкві таких ходів сьогодні не влаштовують, і відповідно, жодної об’єктивної причини освячувати свічки в день саме цього свята немає, тим не менше, традиція заведена Петром Могилою на Стрітення – одна з найбільш улюблених традицій православних віруючих у низці зимових свят.

Вважають, що стрітенська свічка має силу відганяти бісів, її запалювали в час особливих життєвих клопотів та негараздів, коли хтось хворіє або при смерті.

І багато людей вважають стрітенську свічку, як магічний оберіг або амулет. Однак, таке забобонне ставлення до свічок немає жодного підтвердження у церковному вченні.

В першу чергу, свічка – це жертва Богу, а також символ нашої любові до Господа. Блаженний Симеон, архиєпископ Солунський так говорить: “Віск – означає чистоту і нескрверність, світло – наше прагнення до обоження нетварним Божественним світлом”.

У молитві освячення священик просить Христа Спасителя «освятити свічі світлом благодаті, щоб як світло вогнем видимим запалене проганяє нічну пітьму, так щоб серця наші огнем невидимим, тобто світлістю Святого Духа просвіщені, оминули сліпоту всяких гріхів. Щоб змогли ми очищеним оком душі бачити те, що Богу вгодне і для нашого спасіння благо потрібне. І щоб сподобитися нам перемогти темні небезпеки цього світу і досягнути світла безперестанного…»

Тому слід пам’ятати, що сама по собі свічка не має ніякої цінності перед Богом, якщо її символіка не відповідає стану нашої душі.

14.02.2020, 20:56 

При використанні будь-яких матеріалів інтернет видання гіперпосилання на конкретну новину чи матеріалів не нижче другого абзацу. Передрук матеріалів без погодження редакції забороняється.
&nbsp

Редакція WestNews

Україна, Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців 56
Прес-релізи: westnews.ua@gmail.com
Email редакції: editor.westnews@gmail.com

Підпишись

Розробка та дизайн:


X