Хліб – усьому голова. Але чи корисний він для нашого здоров’я? Відповідь лікарів

Як не любити свіжоспечений хліб, коли він тільки із печі і так смачно пахне? Так і хочеться відразу відкусити шматок!

Але, на жаль, той хліб, який сьогодні виробляють, не має ніякого відношення до здорового продукту, оскільки всі компоненти, з яких його виробляють, або замінені на сучасні штучні аналоги (корисна закваска на згубні дріжджі), або просто перекручені (як борошно, наприклад).

Зараз на прилавках супермаркетів можна зустріти безліч різновидів хліба. Іноді таке розмаїття лякає покупця, і він вибирає продукт за яскравою етикеткою.

Журналіст WestNews поспілкувалася із лікарем сімейної медицини, гастроентерологом  клініки ЛДЦ “Мед-Атлант” – Лудчак Наталією Володимирівною, щоб з’ясувати, який же хліб кращий для нашого організму.

1418392872_5537295_1-t1365535689

Зерно пшениці – унікальний за своїм складом продукт, який зібрав у собі майже всю таблицю Менделєєва. У ньому безліч вітамінів: А, Е, F, та мінералів: мідь, селен, магній, кобальт, цинк, хлор, натрій, кремній, марганець, калій, йод.

Однак всі ці корисні і необхідні людині речовини містяться тільки в оболонці зерна і його зародку. На жаль, в процесі сучасної обробки зерна саме ця, найцінніша його частина, потрапляє у відходи, а залишається в основному крохмаль і калорії, з яких і складається біле борошно вищого сорту.

З цієї муки випікають м’який і пухкий білий хліб, а також булки та інші смачні вироби, які так красиво виглядають на столі. Від всіх вітамінів та мінералів, які містяться в необробленому зерні, в такому борошні залишається 30%, та й вони стають практично неактивними через два тижні. У результаті в нашому раціоні починають переважати порожні калорії і крохмаль, які не мають ніякої життєвої сили, проте сприяють накопиченню в організмі зайвих жирів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кавоманам на замітку: поради лікаря щодо вживання ароматного напою

Більшість медиків і дієтологів вважають, що дуже багато захворювань виникають і розвиваються саме завдяки вживанню білого хліба з борошна вищих сортів. Якщо врахувати, якими стали сьогодні інші продукти харчування, а також те, що більшість людей звикли їсти інші продукти з хлібом, то стає цілком зрозуміло, на чому грунтується думка про шкоду вживання хліба. У людей, які постійно вживають білий хліб і вироби з борошна вищого сорту, набагато частіше розвиваються і загострюються серцево-судинні, шлунково-кишкові, ендокринні та онкологічні захворювання.

Варто зазначити, що середня калорійність хліба залежно від різних видів – від 200 до 300 ккал у 100 г.

ui14907126311

Ось чому варто обмежити кількість цього продукту у своєму раціоні:

1. Немає поживних речовин

Одна з переконливих причин їсти менше хліба, та хлібобулочних виробів – у них немає ніяких поживних речовин. Вихід з даної ситуації один – їсти хліб з необробленого зерна. Однак, коли Ви збираєтеся його з’їсти, то завжди повинні знати свою порцію.

2. Занадто багато солі

Більшість хлібобулочних виробів містять велику кількість солі. Якщо Ви будете їсти по шматочку хліба 3-4 рази на день, нічого страшного не трапиться. Але, якщо будете їсти багато хліба, тоді можуть виникнути проблеми. Тому, найкраще їсти хліб з необробленого зерна або домашній хліб.

3. Збільшення ваги

У хлібі міститься велика кількість не тільки солі, але і вуглеводів, цукру-рафінаду, і консервантів. Тому, дуже важливо стежити за тим, яку кількість хліба з’їдаєте в день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геть цукор! Як відмовитися від цукру та корисні його альтернативи. ПОРАДИ ЛІКАРЯ

4. Погіршення здоров’я

Не важливо, їсте Ви багато хліба, булочок або бісквіту, велика кількість хлібобулочних виробів може сильно вплинути на стан вашого здоров’я. Це може бути діабет, проблеми з тиском або серцеві захворювання. Навіть якщо Ви їсте багато хліба з необробленого зерна, то також можете погіршити стан вашого здоров’я.

5. Глютенова чутливість

На сьогоднішній день багато людей страждають від глютенової чутливості. Існують також хвороби пов’язані з глютеновою чутливістю, наприклад, глютенова ентеропатія. Якщо кожного разу, коли з’їсте хліб, у вас з’являється розлад шлунка, тоді у Вас, можливо, глютенова чутливість. Тому, їжте менше хліба або не їжте його взагалі.

6. Велика кількість вуглеводів

Звичайно, вуглеводи корисні для нашого організму, але велика кількість може згубно вплинути на стан здоров’я. Тому, дуже важливо їсти менше хліба, особливо, якщо хочете скинути вагу.

6e2316d43755a29156879d61947972cb

Якщо Ви все таки не можете відмовитися від звичайного хліба, то пропонуємо Вам корисніші альтернативи цього продукту:

Цільнозерновий хліб

Хліб з позначкою “живий” на прилавках магазинів з’явився відносно нещодавно, і вже став популярним. У чому його “родзинка”? Все просто: цей хліб містить у своїй основі живе свіжопроросле зерно. Як правило, початковою сировиною для його приготування є насіння рослин, що знаходиться в стані спокою. У “сплячих” зернах невеликий вміст вітамінів і мікроелементів, а у свіжопророслих – їх у декілька разів більше. “Живий” хліб довго не зберігається, тому його потрібно з’їдати швидко, протягом доби. Живі проростки зерна – прадавній оздоровчий засіб. Багато, хто розкуштував і полюбив “живий” хліб. Вважають, що бутерброд з ним – цілюща їжа, яка повертає здоров’я.

Хліб з додаванням житнього борошна

Головне – навчитися правильно вибирати хліб. Хліб з додаванням житнього борошна – сірий хліб. Він засвоюється повільніше і містить більше корисних речовин, ніж білий хліб. Тому він і не надає такого шкідливого впливу на наше здоров’я.

8a924fd-mith6

Найкорисний хліб – це хліб з висівками

Висівки мають властивість поглинати токсини і алергени, сприяють зміцненню імунітету, постачають наш організм клітковиною, цінними білками і вітамінами. Люди, що споживають хліб з висівками, набагато рідше страждають шлунково-кишковими захворюваннями, зайвою вагою і атеросклерозом, так як в цьому хлібі міститься багато нікотинової кислоти, необхідній організму для профілактики даних захворювань. Висівки містять корисні харчові волокна, вітаміни і мінерали, і тому дієтологи часто призначають їх як доповнення до лікувального харчування хворим гіпертонією, атеросклерозом, діабетом, а також при жовчнокам’яній хворобі, запорах і ожирінні. Висівки додають в каші, м’ясні та рибні страви, супи, а також готують відвар висівок – цінний вітамінний напій.

Бездріжджовий хліб на хмельовій заквасці

Він володіє легкою снодійною, а також протизапальною та жовчогінною дією, сприяє підвищенню апетиту і нормалізації менструального циклу у жінок.

Kakoj_hleb_mozhno_pri_grudnom_vskarmlivanii_GV_rzhanoj-_chernij

Біо-хліб

Ідеальним варіантом буде біо-хліб, у складі якого немає ніяких харчових добавок і консервантів. Такий хліб робиться або з житнього борошна, або з цільнозернового пшеничного на природній заквасці, тобто без використання дріжджів. Нерідко в біо-хліб додають різні натуральні спеції, насіння, сухофрукти та інші корисні фрукти-овочі.

Хлібці

Хлібці – це один з найзручніших та найсмачніших способів “заморити черв’ячка” без жодної шкоди для фігури та здоров’я. Основна їхня перевага в тому, що вони легкі, а це завжди означає меншу калорійність та нижчий вміст вуглеводів. Адже один хлібець може важити від 10 до 25 грам, тоді як шматочок хліба важить від 30 до 50 грам.
А ще приємніше те, що склад цих легких та хрустких продуктів теж тішить – кукурудзяне, рисове, гречане та інші види борошна, які відрізняються своєю користю, відсутність цукру, на відміну від більшості видів хліба, та великий асортимент смаків! А ще вони ідеально поєднуються як з солодкими, так і з солоними продуктами.

729_486_560d79d3a32a0

Будьте здоровими, красивими і стрункими!

Нагадаємо, що нещодавно ми спілкувалися із лікарем-гастроентерологом, щоб дізнатися, яку воду краще пити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  А чи справді сніданок – найважливіший прийом їжі? Відповідь лікарів

Загрузка...

Коментарі:

Comments are closed.