Кулінарна екзотика: ТОП-5 закладів національної кухні в Івано-Франківську

292

Національні кухні народів світу представлені в Івано-Франківську досить широко, а окремі з них настільки популярні, що в місті вже є чимало подібних закладів.

За час короткої відпустки ми виділили два дні на те, аби побувати в тих національних кафе, які було цікаво відвідати. Тож сьогодні на WestNews поділюся враженнями від побаченого і спробуваного. На жаль, не з усіх закладів збереглися свої тодішні світлини.

1. Ресторан грузинської кухні “Піросмані”

5923c8d85edb5

Ішли в “Піросмані” з великими надіями, що це хороший заклад грузинської їжі. Тут подають різні види хачапурі, які печуть при відвідувачах у печі, різні шашлики, низку національних страв – чкмерулі, хінкалі,чашушулі, курча тапака тощо. Для проби ми замовили чашушулі і для моєї вегетаріанської душі – просто запечені овочі на грилі. Про смак чашушулі можу судити лише з чужих слів: “Непогано, але у Грузії було смачніше”. А от смак овочів просто шокував. За майже 80 грн мене втішили недопеченою (!) гіркою цибулею в “особливо великих розмірах”, такими собі баклажанами – точно, що ні риба ні м’ясо :), двома непоганими шампіньйонами, ще там чимось не надто смачним. І все настільки грубо “порубано”, що довелося з’їсти гриби і залишити решту овочів на столі.

Що ще не сподобалося – всередині (ми сиділи у самому приміщенні) трохи шумно і спекотно, оскільки посеред залу розташована піч, а кондиціонування повітря щось і не відчувалося. Втім, цілком можливо, що інші страви тут готують блискуче, плюс є підвал і “літник”, де, можливо, свіжіше і прохолодніше сидіти.

20526506_1420793987957253_706090809_n

2. Кафе тайської кухні “tikithai”

Ще одне місце, в яке дуже хотіли потрапити, бо я надзвичайно люблю гострі легкі супи тайської кухні. Заклад позиціонує себе як “тайська і китайська кухня”, однак, як мені здалося, переважає тут усе-таки популярна китайська кухня. Подають у “tikithai” три види супів, кілька видів пшеничної (а де традиційна рисова – фунчоза?) локшини та рису. До гострих супів варто брати апельсиновий сік, який самостійно набираєш із лимонадниці. Він страшеееенно холодний, але ідеально втамовує печію після перців та інших спецій. Локшину та рис подають у знаменитих китайських коробочках.

20526730_1420793784623940_554862210_n (2)

Ще тут дуже тісно, але досить непогано для відвідувачів, плюс паралельно можна придбати різні китайські штуки – наприклад, якийсь їхній варіант нашої “Мівіни”. І, до слова, за запощене в Інстаграм фото з відміткою закладу тут дають печивко 🙂

Водночас склалося враження, що їжу – зокрема, супи – готують із сухих супових сумішей чи наборів, які можна придбати готові. Славнозвісний гриб шиїтаке тут перетворився в гриб шампіньйон, рисової локшини замість дешевшої пшеничної чомусь мені бракувало, а креветок у супі аж занадто мало ;)… У цілому заклад нам сподобався.

3.“WokPanda”: китайська їжа

Це, звичайно, не ресторан і не кафе китайської їжі, тут не вдасться посидіти за столиком, але можна обрати з широкого переліку різних страв і замовити їх прямо додому. Доставка китайської їжі “WokPanda” – непоганий варіант скуштувати саме китайські страви на будь-який смак: локшина, рис, соуси, салати, м’ясо. Ну й треба відзначити надзвичайно зручну навігацію на сайті і якісні фото їжі в меню.

4. Грузинська “Хінкальня”

Цей заклад грузинської кухні, який не так давно відкрили в нашому місті, приємно тішить вже самим лозунгом: “Дорогі у нас лише гості”. Тут справді смачно, недорого і комфортно. Дуже грамотно підібране меню, по кілька варіантів супу, першого, другого, десерту і все справді належить до грузинської кухні. Офіціант був дуже ввічливим і добре обізнаним у стравах – це подекуди рідкість.

Замовляли в “Хінкальні” багато: традиційні хінкалі, моє улюблене хачапурі по-аджарськи, грузинський десерт пеламуші, суп чіхіртма. Про м’ясні страви загалом мій супутник відгукнувся дуже позитивно – він у тому трохи “знає толк” 🙂 А от мені було цікаво, які грузинські десерти тут подають. Пеламуші – доволі своєрідна страва, але смачна. Щось таке, як особливий пудинг із виноградного соку та кукурудзяного борошна. У хачапурі мене здивувало тісто, оскільки печу їх сама і звикла до дріждового тіста, а в “Хінкальні” склалося враження, що тісто взагалі без дріжджів – наскільки воно легке. Треба покращувати майстерність 🙂

5. Ресторан мексикансько-італійської кухні “Azteca-Italiana”

Правду кажучи, зайшли в заклад скептично налаштовані, надто вразила така еклектика – Мексика-Італія у стінах “Ацтеки”. Однак, вийшли звідти приємно подивовані якістю і смаком поданих страв. Та й атмосфера тут непогана.

З мексиканської кухні замовляли фахітас. Це, як виявилося, така м’ясна печеня з овочами, тортильєю та соусами, у якій можна знайти навіть печені огірки, досить смачні, за свідченням того, хто пробував 🙂 Втішила і швидкість приготування, і те, що кухарі не економлять на сирі, соусах та тортильї, а коштує це все близько 90 гривень, що є доволі недорого.

Італійську піцу ми не замовляли, але на загал відвідувачі її дуже хвалять, тим паче, тут працює дешева доставка. А от я собі дозволила звичайні українські млинці з яблуком, які також принесли доволі швидко. І виявилося, що млинці пекли вручну, а не діставали з морозилки, вони дуже тонкі й ажурні, що свідчить про майстерність і акуратність кухаря.

Двома словами, кулінарний Франківськ тішить не менше, аніж Франківськ культурно-мистецький. Тож це хороша причина відвідувати не лише узвичаєні ресторанчики та кафе, а й різні національні заклади, задовільняючи свої гастрономічні уподобання та відкриваючи для себе щось нове.

Христина СЕМЕРИН (Христя Дмитрівна)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дешево відпочити на Прикарпатті: чим їхати, де жити, що їсти

Коментарі:

Comments are closed.

139 queries in 2,631 seconds.