Прикарпатський садівник Ярослав ВАСИЛИШИН: «Люди не можуть бути ліпші від дерев»

26.04.2019, 17:19  |  Автор:   Власенко Власта

Ярослав ВАСИЛИШИН, відомий садівник Прикарпаття, с. Чорний Потік Надвірнянського району. В Ярослава – 19 років досвіду роботи біля саду і , не зважаючи на те, що в нього нема спеціальної освіти, чоловік має свою, унікальну методику вирощування саджанців та догляду за садовими плодовими деревами. Він вирощує саджанці, спостерігає за ними 5-10 років і аж тоді  продає їх людям та має великий попит на свою роботу. По саджанці до Ярослава їздить вся Україна, проте його «витвори» найбільшим попитом користуються серед жителів Прикарпаття, адже всі саджанці адаптовані до місцевого грунту та регіональних природніх умов.

ПРО ПОЧАТОК

Почалося з того,  що я при вуйкові жив, з мамою, і  «дриґ»  до саду, до  рослини у мені саме лишив вуйко . Він займався деревами. «Бери саджанці і роби собі свій рядочок», – якось так він мені сказав одного разу… Тоді в нього було 2-3 сорти груш, слив і 5-6 сортів яблунь. Вуйко мені передав бажання до взаємин з живим деревом…Був ще один випадок. Сниться мені якось  сон – я  на канатній дорозі  їду , а піді мною всі всякі дерева плодові, хвойні….Мене тоді це дуже зворушило…Потім, дещо пізніше,  зустрів одну жінку, що працювала агрономом при Київському інституті садівництва,. Вона мені дала певну серйозну кількість саджанців ( біля 40 сортів). Цілий оберемок саджанців плодових дерев. Я почав аналізувати сорти:  які тут в нас приживуться,  а які ні. В мене вже, можна сказати, була своя карта дерев. Далі почалася довга робота : я роками спостерігав за рослинами, багато з них ніяк не приживалися на наших грунтах, але ті, що «виживали», отримали від мене нове життя: я дав їм все, щоб вони могли тут жити.

Я і дотепер шукаю сучасні сорти, але вони  мають пройти певні  тести на грунті. Якщо новий сорт, наприклад, має покращені смакові якості,  то не завжди  імуностійкий. І навпаки.

ПРО «ФІШКИ»

Розсадник мій  – любительський, в мене велика колекція плодових дерев, зокрема, 30 сортів яблуні. Наприклад, Пепін лондостонський, Шара-ренета, Йона оригінальна, Ланберга ретен, Золота ренета, Калинівка… Це старі сорти. Є й нові: Моді, Амулет, Чемпіон рено, Глостер, Аріва, Топаз, червоном’ясі яблуні…Червоном’ясі – це ті,  які мають всередині червону м’якоть. Це німецькі сорти, вони в мене ще лиш три роки, але перспектива в них непогана: це екзотика, коли їх розрізати, вони мають цікавий вигляд, вони дуже декоративні і дуже годяться в оздоблення стола. Всі перелічені саджанці  привезені з різних кутків України, це саджанці селекції Новозеландії, Польщі, Чехії. Я  купляю по 250 грн  один «черінок» , прищеплюю  на нашу підщепу на М106 підвій (вегетативний підвій М 10620). А якщо говорити про  груші, то в мене сортів 20. Старі: Шарівка, Бабка, Бера, районовані сорти: зимові – яблунівська. Є також парижанка, Стрийська, Мадам Бале, Вижниця, – різниця між ними в кольорі і в терміні споживання.  Прищеплюю на сіянцях лісової груші і на вегетативній підщепі ВА 29. Крім того, в мене є 18 сортів слив та персика, неукривні сорти винограду , 6 сортів кизилу, 10 сортів черешні, 8 – вишні, 12 сортів абрикосів, а ось  нектарину – тільки 4,  він наразі проходить етап випробовування, це не межа і  змін буде багато.

ПРО ЯБЛУКА

Я роблю акцент на імуностійкі сорти, бо тут в нас дощі, холод, відносно… Сорти, які мають середню стійкість до хвороб, як от Cемеренко, Гала, Голден, дуже тут страждають паршею, борошнистою росою, бо на Прикарпатті багато вологості і  контрастів температур, а для дерева це інкубатор. Тому я  і зрозумів свого часу, що  продукувати  треба нові сорти, як от Топаз, Моді….Вони поступово адаптуються і можуть прижитися в нас. Імуностійкість  – це генетично, а не винайдено, це постійна пристосованість. Я  роками спостерігаю за ними деревами з нашими цими дощами, дивлюся що збереглося і загартувалося і аж тоді  роблю саджанці і спокійно впродовж 5-6-10 років  спостерігаю за ними в мороз, і  в холод, і в  спеку, і аж тоді  пропоную свою роботу людям. За 19 років через мої руки пройшло тисячі саджанців.

ПРО СТОСУНКИ З ДЕРЕВОМ

Я простий чоловік, можу ходити  «обмащений» і пусто вбраний, але я люблю дерева. І кожне дерево з них я люблю окремою любовю. Навіть в неділю доглядаю дерево,  бо воно жде мене і хворіє:  я маю то лікувати. Жалію дерево, і мені шкода, коли люди не чують моїх порад і не доглядають мої саджанці в себе вдома як слід. Бо мені цікава людина, як бере в мене саджанець, потім їсть плід і згадує мене добрим словом. Люди не можуть бути ліпші від дерев. Я знаю.

ПРО ПЕРСИКИ КОРОЛІВСЬКІ

Персиків у мене – широкий асортимент.  Персик- дерево  з родзинкою, в персика є здорова  рослинна амбітність, а отже і конкурентоспроможність  на ринку.

Як правильно доглянути персик?  Берете буквально смітярку-дві попелу. Бажано це робити перед дощем, бо в посуху деревце калійних  добрив не візьме, адже попіл зразу йде в грунт і починає робити свою благотворну роботу для листків і плодів. Якщо ж після дощів знов посуха, то берете 3-4 літри попелу,  заливаємо відром теплої, майже гарячої  води: це буде «маточний» розчин. Тоді беремо літр цього розчину на 10 літрів води і вливаємо в пристовбурний круг дерева. Особливо важливо це тоді, коли плід починає набирати розміру, дереву тоді треба 80 відсотків вологи. Цього року дощі були, але плід не отримав ні цукру, ні смаку, бо все вимилося… Тому треба цим розчином обприскувати листя, воно отримує дуже добру поживу. Тоді гілка персика, наприклад, стає з одного боку червона, а з другого зелена. Якщо ж у вас гілка тільки зелена, то вона до весни всохне. Плоди витягують з дерева всі соки, і деревце лишається як тато-годувальник в одних штанах. Виходить так, що йде зима , і дерево приречене на неспроможність перезимування. Тому калійний догляд для персика , наприклад, дуже важливий. Перегній же слід застосовувати в другій половині літа, але старатися дивитися за ним, щоб він не пересихав біля дерева.

ЯК ПРАВИЛЬНО САДИТИ ДЕРЕВО

Під кожне дерево треба викопати (не мікробуром 30 на 30, як то в нас люблять робити), а викопати лопатою ямку 60 на 50 в  діаметрі, заповнити її, наприклад, трохи піском, тобто зробити дренаж, щоб коріння не прокисало в землі. Далі на цей діаметр кидати двоє ґралей гною старого, перепрілого, пересікти з землею, на цю суміш ставити дерево, щоб коренева шийка була на висоті 8-15 см над рівнем землі, потім коріння прикрити землею, а потім знову гною. Утрамбувати землю і поставити підпори, щоб вітер не рушив.

ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРІЗАТИ ДЕРЕВО

Загалом, дерева треба починати обрізати  ранньою весною, десь лютий-березень, а ось наприклад персик обрізати пізніше, десь аж вкінці березня – початку квітня , можна навіть обрізати вже по рожевому бутоні .

Персик добре формувати низьким, чашоподібним, там треба більше простору в ряду. Але всі гілки старатися формувати вертикально.

ЯК ПРАВИЛЬНО ДОГЛЯДАТИ ЗА ДЕРЕВОМ

Якщо персик обробити восени обробити бордовською 3-процентною сумішшю: це приблизно 300 грам мідного купоросу на 5 літрів води і 400-405- грамів вапна свіжозгашеного  на 4 літрів води, все це змішати, а навесні таке повторити, то ви  створите добрий  імунітет , власне, для кісточкових сортів.

Рано навесні – трипроцентна бордовська суміш, а також обробити  традиційно  залізним купоросом трипроцентним. Це для того, щоб загальмувати ріст, а далі, коли є вже рожевий бутон, то обробити препаратом «Скор», а після цвітінням  – «Чемпіоном». Цього року я не встиг так зробити, тому почекав, коли рожева брунька появилася, і обробив дерево препаратом «Скор» і «Топаз». Ну тобто,  можна і так. Кучерявості було мало, це успіх. Це для персика. А для яблуні ранньою весною 700 грамів карбоміду і 50 грамів мідного купоросу – це пригальмовує розвиток бруньки і відмінно обшпарює  всіх шкідників.

В першій половині весни дереву треба дати гній і курячий послід, а в другій половині–попіл. Таке загальне правило.
В другій половині весни обсапати приблизно метр грунту , кинути 4-5 ґралей такого дрібного гною, потім сполоти навкруг персика бур’яни і це зверху накрити, замульчувати тобто. Це для того , щоб не пересихав цей гній. Уявіть собі, іде дощ, цей гній просочується, але не висихає, а корінь, відповідно у вологому середовищі добуває собі те, що йому треба. Потім, коли вже зелені плоди поступово починають набирати розміру,  гній це мульчований треба розрихлити і всипати туди 2 смітярки попелу. Це навесні таке робити. На зиму таке саме: зібрали персики, і знов додайте попіл, як я говорив.  Ще така особливість, що краще давати частіше потрохи, ніж раз перелити, щоб дерево «захлиснулося». На зиму ні курячий послід, ні гній особливо не треба давати, бо так спровоковується ріст дерева, а до зими не підготується. Отже, перша половина весни – це дати дереву поштовх росту, друга половина весни – це утримати добрива, щоб дерево добре збудувало пагін, а третя половина весни – робити те, щоб дерево визріло і підготувалося до зими.

ПРО ШКІДНИКІВ І ХВОРОБИ

ТЛЯ

Брати 7 столових ложок соди на 8-10 літрів води, 1 міліграм йоду чи зеленки і цим всім поприскати. Можна взяти навіть 2—грам нашатирного спирту на 1 літр води, теж помічне. Також є ще така суміш: гірчичний порошок і йод і 4-5 ложок розчинного мила, наприклад, дьогтьового.

МУРАШКИ

Для мурашки тля – це доїльна корова .Мурашки виносять тлю з землі на листок, тут в листку собі розводять інкубатор для тлі, тля тягне і п’є сік з листка, а мурашки її транспортують собі назад, наповнену соком.  Такий собі мурашиний завод з вироблення солодкого соку для розвитку мурашника.

ПАРША

Фітогаупсин, триходермін –  ці препарати на біологічний основі, там є в складі відповідна бактерія. Також можна брати, як і на огірки, таку суміш: на 10 літрів солодкого молока або жентиці, і так воювати з паршею.

Персик я обробляю  бордовською 3-процентною сумішшю восени. Навесні  повторюю, або і  взимку… Спочатку  суміш, а потім за стандартом,  обробити залізним купоросом. Після цвітіння  – «Чемпіоном» ,але коли не встигаєте чи забули, то треба просто почекати до рожевого бутону на 2 мм і тоді обробити. Можна брати препарат «Скорр» і «Топаз», це препарат новий, тільки сильніший,  я ним робив тільки одну обробку. З хворобами яблуні треба боротися  ранньою весною, зробивши таку суміш:  700 грм карбоміду і 50 гр мідного купоросу. Так  бруньки пригальмовуються врості,  а при цвітінні можна обробити «Скором» і «Конфідором».

ПРО  УСПІХ

Успіх  – це коли  ти маєш право звернутися до людей «з чистов душев» і не відчувати вини або страху. Успіх  – аби тобі люди казали добре слово, успіх – це  коли людина спокійно лягає і  встає, і ще коли інша людина іде з посмішкою від тебе. Успіху я досягаю тим, що добре роблю свою роботу,аби чесно дивитися покупцеві в очі.

ПРО ГАРНУ ЖІНКУ

Гарна жінка – це та, яка  вміє простити, орієнтується в ситуаціях, знає коли і як себе повести, розуміє чоловіка, яскрава  і вміє відстояти за себе, але в деякій мірі і себе понизити, бо вміє володіти ситуацією. А чоловік  – це відвідальність. Головне в сімї –  гармонія, незалежно від нічого. Ні розумна жінка, ні  розумний чоловік не буде стартися «урвати чести»  іншому, обоє мають вміти поважати, бо часто є сімї  “обкладинки”, тобто сімї « на люди», а дома …

ПРО КУПОЛ ДЕРЕВА І ЦЕРКВИ

Життя – така мозаїка захоплень… Під куполом неба  кожному дано по своїй, зірці аби можна знайти своє захоплення, кожний собі шукає своє, і я думаю шо ніхто нічий фах не візьме. А ось аби ти дар розвинув, то треба аби мати боже благословення.

В церкву я не аж так часто ходжу, за життя субота неділя  – все робочі,  бо я ще «знімаю» весілля, але коли йду до церкви і вникаю в службу, то принаймні думаю про Бога. Найбільша енергетика під куполом дерева і церкви…Людина приходить в церкву і має отримати все  від своєї уважності, а не від священика, вона має знати за чим вона йде, бо коли ти не знаєш чого ти туди йдеш, то ти те і  отримаєш. В церкві проблеми не покидають, але я в процесі служби кладу проблему на обдумання і мені приходить рішення.  Це мені і дає церква.

ПРО ЛЮДИ І ДЕРЕВА

Чим люди кращі від дерев? Люди жорстокіші від дерев… Людина не годна бути ліпша від дерева, я знаю.

Розмовляла Власта ВЛАСЕНКО

 

 

Підписуйтесь на наш канал у Telegram та наші сторінки у Facebook, Instagram і Twitter. Щоб першими дізнаватися про головне, що відбувається в Івано-Франківську, області, Україні та світі.

При використанні будь-яких матеріалів інтернет видання гіперпосилання на конкретну новину чи матеріалів не нижче другого абзацу. Передрук матеріалів без погодження редакції забороняється.
&nbsp

Редакція WestNews

Україна, Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців 56
Прес-релізи: westnews.ua@gmail.com
Email редакції: editor.westnews@gmail.com

Підпишись

Розробка та дизайн:


X