WestNews.com.ua

Про смаки франківчан, кулінарне вигорання та простий рецепт на щодень

20.10.2020, 13:41  |  Автор:   Хромей Зоряна

20 жовтня у світі відзначають День кухаря та кулінарії. Колись їжа була для людей способом виживання, а зараз це справжній ритуал. Стіл, застелений білосніжною скатертиною, натерте до блиску та рівненько викладене у кілька рядів столове приладдя… Все це – для королеви вечора – страви, вишуканої, розкішно презентованої у невеликій порції, аби можна було посмакувати кожним шматочком. Справедливо називати кулінарію мистецтвом!

Про тонкощі цього мистецтва WestNews поспілкувався із амбітним франківським кухарем Миколою Карп’юком19-річний учасник кулінарного шоу «Мастер-шеф» працює в одному із ресторанів Франківська. Кухар-технолог 5-го розряду розповів, чому вибрав кулінарію та що полюбляють їсти франківці.

Миколо, як давно Ви працюєте на кухні?

– На кухні я з 16-ти років. Вчився на кухаря, цього року закінчив четвертий курс у коледжі ресторанного сервісу і туризму. Продовжую працювати і в майбутньому планую стажуватися за кордоном.

– Ви брали участь у шоу «Мастер-шеф». Що вам дало це шоу та як змінилося ваше життя після участі?

– Почну з того, що це якось вийшло спонтанно. Я просто випадково заповнив анкету. Через місяць мені позвонили і сказали, що хочуть, аби я приїхав до них на кастинг. І добре, що кастинг був в Івано-Франківську. Я пройшов кастинг і через три тижні дізнався, що потрапив у ТОП-100. Відповідно, я уже поїхав до Києва на телекастинг. Далі я потрапив до 20-ки, але я «вилетів» у першій програмі. Було дуже образливо, бо залишилося багато ще учасників, які були слабші за мене. Мені в один момент здалося, що я вже не буду працювати кухарем. Але зі мною тоді поспілкувався Влад Міцкевич, він дав мені сильний поштовх. Тож я подумав: «А чого зупинятися?».

З іншого боку, я думав, що я розумний. У тому колективі, в якому я працював (до проекту – ред.), вважав себе на досить високому рівні. Але, поспілкувавшись з людьми, котрі у кулінарії стільки років, скільки мені, зрозумів, у мене ще мало досвіду. У мене змінився погляд на світ та кулінарію.

“Тепер можу дати пораду молодому кухареві:

знайди собі гідного шефа, і щоб він вижимав з тебе усі соки. Де б ти не працював, коли відчуваєш, що ти усе вже вмієш на даному робочому місці, це означає, що тобі треба міняти місце роботи.”

– Чи відчуваєте Ви зараз такий стан?

– Так. Але з теперішнім часом та пандемією нема куди діватися. Якщо вже на другий рік все буде добре, то, звичайно, йтиму тільки вперед.

– А що готуєте для себе і як часто?

– Здебільшого я для себе готую якесь м’ясо та салат. Я поціновувач спорту, тому “фаст-фудної їжі” стараюсь уникати. Паста «Болоньєза» у мене на першому місці, але обов’язково із твердих сортів пшениці, і паста з креветками.

– Як часто віддаєте перевагу не домашній їжі, а їсте у закладах харчування?

– Стараюсь ходити у різні заклади. Я хочу досягти чогось у своєму житті і я все зважую: обслуговування, інтер’єр, екстер’єр і, звичайно, я перш за все звертаю увагу на страву, її зовнішній вигляд та смак.

– Як вважаєте, чи розвивається сфера кулінарії у Франківську?

– На мою думку, у Франківську вона на рівні трошечки нижче середнього. От чому у нас люди йдуть вчитися на кухаря? Бо це досить таки високооплачувана та комфортна робота. Але щоб жити кухнею, то таких людей мало.

– Які страви найбільш популярні у Франківську?

– Коли я повернувся з «Мастер-шефа», (а я дегустував там качку), то найходовішою стравою була ця качка. Іноземці часто замовляють яловичину та телятину. Щодо франківчан, зараз почався осінній сезон, тож часто замовляють форель у вершковому соусі, пасту з лисичками та іншими грибами. Вони віддають перевагу звичайним стравам.

«Франківськ неготовий до нестандартних смаків. Наші люди поки що не розуміють різних поєднань, наприклад: яблуко і кріп, селера та перець чилі, манго та пастернак. Українці не розуміють тих прожарок (наполовину чи повністю). У нас люди звикли до більш традиційної їжі. Але це особисто моя думка.»

– Чи можете порадити рецепт чогось простого та смачного?

– Щоб сильно не заморочуватися, рекомендую страву з італійської кухні. Пропоную лазанью. Купіть фарш, обсмажте його та перекладіть ним готові листки лазаньї, посипте сиром і запечіть у духовці при температурі 180 градусів. Це смакота! Там не треба використовувати багато посуду. Чому люди не люблять готувати? Бо після того багато немитого посуду. А тут дві каструлі треба замастити і все.

– Що відчуваєте, коли готуєте?

– Різні випадки та різні відчуття. Коли вдома, то з’являється натхнення і відчуваю спокій, коли готую. А на роботі бувають різні ситуації. Деколи можуть бути зриви. Ну, і мені здається, що у кожної людини буває професійне вигорання. Але я з дитинства хотів бути кухарем, тому мені подобається те, що я роблю.

Розмовляла Зоряна Хромей

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де придбати якісний фарш та як приготувати найсмачніші котлети

Підписуйтесь на наш канал у Telegram та наші сторінки у Facebook, Instagram і Twitter. Щоб першими дізнаватися про головне, що відбувається в Івано-Франківську, області, Україні та світі.

При використанні будь-яких матеріалів інтернет видання гіперпосилання на конкретну новину чи матеріалів не нижче другого абзацу. Передрук матеріалів без погодження редакції забороняється.
&nbsp

Редакція WestNews

Україна, Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців 56
Прес-релізи: westnews.ua@gmail.com
Email редакції: editor.westnews@gmail.com

Підпишись

Розробка та дизайн:


X