WestNews.com.ua

Смак літа, або за що ми любимо кавун. РЕЦЕПТИ

29.06.2020, 17:37  |  Автор:   Хромей Зоряна

Ці смачні ягоди полюбляють діти і дорослі, адже він солодкий і низькокалорійний – у 100 грамах цього продукту міститься лише 30-38 калорій.

М’якоть кавуна на 92-95% складається з води. Решта – незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін. В кавунах присутні в невеликій кількості 19 вітамінів та 11 мінералів. Ще в них міститься близько 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і цукрози.

Кавуни корисні людям, що тренуються. Адже це – і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин.

Кавун радять їсти людям, що прагнуть зменшити споживання калорій, оскільки ця їжа заповнює шлунок, але не дуже калорійна. Водночас ці калорії походять з цукрів, а тілу цукрів багато не треба. При схудненні важливо споживати достатньо білка, інакше воно відбуватиметься передусім за рахунок м’язів, а не жиру.

«Перші кавуни приїхали до нас з Херсонщини. Дуже соковиті і солодкі», – розповідає продавчиня  Центрального ринку Оксана.

Як правильно вибрати кавун:

  • Вибираючи кавун, не женіться за розміром. Ідеально смакують кавуни середньої величини. Кавун має бути контрастним. Темні і світлі смуги мають бути максимально чітко позначені. Чим темніші смуги, тим ягода має більше поживних речовин.
  • Кавунів ділять на “хлопчиків” і “дівчаток”. “Дівчаток” вважають смачнішими – вони солодші і мають менше кісточок. У “хлопчиків” низ опуклий, а кружечок на ньому маленький. У “дівчаток” низ більш плаский, а кружечок широкий.

WestNews пропонує своїм читачам дивовижно смачні рецепти страв із кавуна.

Салат-закуска із смаженим кавуном, м’ятою і сиром “Фета”

Для салату-закуски потрібно:

  • 8 скибочок кавуна без кісточок (розміром приблизно з колоду карт);
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 5 чайних ложок соку лайма;
  • 5 скибочок сиру Фета (трохи більше 100 грам);
  • жменя свіжого листя м’яти;
  • 3 чашки зелені (рукола, латук, крес-салат);
  • сіль, перець – за смаком;
  • смажене насіння гарбуза.

Розжарити гриль. Просушіть паперовим рушником шматочки кавуна і покладіть їх на гриль. Обсмажуйте з одного боку, не перевертаючи, протягом 2 хвилин.

Перемішайте зелень з двома ложками лаймового соку, оливковою олією і дрібкою солі. Викладіть зелень на велике блюдо, зверху покладіть шматочки кавуна з гриля підсмаженої стороною вгору. Додайте “Фету” і кілька кавунових шматочків.

Полийте їх зверху залишками соку лайма і трохи присипте сіллю (перцем за смаком). Залишилося лише прикрасити все м’ятою і гарбузовим насінням.

melon01

Молочно-кавуновий шейк

Кавун необхідно попередньо заморозити. Для цього нарізаємо його на шматки, кладемо їх на лист пергаментного паперу в один шар і поміщаємо в морозилку.

Так шматки кавуна не склеяться разом, і можна буде взяти їх стільки, скільки знадобиться. Після їх заморожування можна перекласти їх в герметичні пакети і зберігати так до трьох місяців.

Для шейка потрібно:

  • 3 чашки шматків замороженого кавуна;
  • 1 стакан молока;
  • 2 столові ложки цукру.

Змішайте всі інгредієнти в блендері і доведіть до консистенції молочного коктейлю. За смаком можна додати цукор. Власне, готово!

melon05

Освіжаюча кавунова вода

Для кавунової води потрібно:

  • половина великого кавуна (без кірки, нарізаний великими шматками);
  • 4 склянки води;
  • 8 листочків свіжої м’яти (можна за смаком);
  • сік половини лайма (близько 1-1,5 столової ложки);
  • 3 столові ложки цукру або меду.

Половину кавунової м’якоті і половину води поміщаємо в блендер і перетворюємо в однорідне пюре.

Потім пробуємо масу на смак – чи достатньо вона солодка. Якщо відчуваємо, що не дуже солодко, запам’ятовуємо, щоб додати цукор в наступну партію.

Проціджуємо рідину через сито в глечик або велику миску. Повторюємо процедуру з рештою шматками кавуна і водою, додаємо листя м’яти і цукор. Змішуємо все до однорідної маси. Знову проціджуємо. Додаємо сік лайма. Перед подачею охолоджуємо.

melon06-732x800

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Чим корисні перепелині яйця та чому їх варто їсти

Підписуйтесь на наш канал у Telegram та наші сторінки у Facebook, Instagram і Twitter. Щоб першими дізнаватися про головне, що відбувається в Івано-Франківську, області, Україні та світі.

При використанні будь-яких матеріалів інтернет видання гіперпосилання на конкретну новину чи матеріалів не нижче другого абзацу. Передрук матеріалів без погодження редакції забороняється.
&nbsp

Редакція WestNews

Україна, Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців 56
Прес-релізи: westnews.ua@gmail.com
Email редакції: editor.westnews@gmail.com

Підпишись

Розробка та дизайн:


X