Загроза від їжі: чим ГМО шкідливе для людини

Майже третя частина харчових продуктів, які вживаються у європейських країнах, в тому числі в Україні є “генетично модифікованими організмами” (ГМО),  інформує WestNews з посиланням на “Івано-Франківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”.

Що ж мається на увазі під цим терміном? ГМО – будь-який живий організм, що володіє новою комбінацією генетичного матеріалу, отриманої завдяки сучасній біотехнології.

Чим небезпечне для здоров’я людини ГМО?

 Наукові дослідження свідчать про те, що перенесення деяких генетичних ділянок у нові культури може стати джерелом алергічних реакцій у людей. Також вплив на здоров’я людини можуть чинити нові білки, що синтезуються в модифікованих рослинах. Неможливо передбачити, в яку ділянку геному вбудується новий ген.

Через це можлива:

 – поява різних видів харчової  алергій на чужорідні білки, в результаті чого виникають наступні хвороби: синдром роздратування кишечника, хвороби шкіри, вугревий  висип, екзема, проблеми травлення, хронічна втомленість, неврологічні розлади, головний біль;

– проблема токсичності ( в тому числі сповільнена токсична дія), в результаті чого виникають наступні хвороби: синдром еозинофільної міалгії – хвороба крові, ураження кровоносної системи;

– виникнення стійкості до антибіотиків, яке унеможливлює своєчасно та  ефективно провести лікування хвороб бактеріальної етіології;

 – ослаблення імунної системи, що може призвести до: – появи різноманітних мутацій, пов’язаних із збоями функціонування організмів, що містить чужорідний ген;

– появи мутацій та інших непередбачуваних змін, що пов’язані із недосконалістю процесу перенесення Т-ДНК;

– можливість утворення небезпечних речовин в результаті штучного додавання чужорідного гена.

Однозначно наукової думки щодо генетично модифікованої  продукції немає, в зв’язку з цим надаємо Вам декілька практичних порад:

 – купуючи продукти харчування, звертайте  увагу на наявність в них – соєвого білку, лецитину, соєвого соусу, бавовняної олії, кукурудзяної олії, кукурудзяного сиропу, кукурудзяного крохмалю, тощо. Наявність цих інгредієнтів з великою ймовірністю може свідчити про вміст ГМО

 – не варто купувати ті овочі та фрукти сезон дозрівання яких ще не настав. Краще вживати лише сезонні фрукти і овочі

 – варто знати що найменше генетично модифікованими є: капуста, зернові та інші продукти виробництво яких налагоджене на вітчизняному ринку.

Найпоширенішим методом ідентифікації ГМО на сьогоднішній день є метод аналізу ДНК  – полімеразно – ланцюгова реакція (ПЛР), яка є основним методом аналізу рослинного матеріалу на наявність генетично модифікованих інгредієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чому причина надмірного оволосіння? Консультація гінеколога

Підписуйтесь на наш канал у Telegram та наші сторінки у Facebook, Instagram і Twitter. Щоб першими дізнаватися про головне, що відбувається в Івано-Франківську, області, Україні та світі.

Загрузка...

Коментарі:

Comments are closed.